Regionalny przepis na ocet – 300-letni sposób na odporność z lubuskiego Budachowa

Nastawiłam dzisiaj „ocet czterech złodziei”.
To będzie moja broń biologiczna na wzmocnienie odporności. Skoro tak skutecznie pomógł marsylskim rabusiom, to i nam pomoże.

Znacie tę legendę?
W czasie dżumy, która opanowała XVII wieczną Francję, ludzie uciekali w popłochu przed zarazą. Masowo chorowali. Ten czas wykorzystywało czterech złodziei, którzy rabowali majątki i rzeczy pozostawione przez uciekających. Zostali jednak złapani i mieli zostać skazani na śmierć. Sąd jednak obiecał odstąpić od wymierzenia kary jeśli zdradzą sekret, w jaki sposób zdołali uchronić się przed chorobą. I tak oto usłyszeli przepis na ocet z dodatkiem ziół i korzeni, który wzmacnia odporność i chroni przed zarazą.

Co ciekawe, również w dawnej Rzeczypospolitej istniała „Recepta od zarazy powietrznej w roku 1770 w Samborze”, która pochodzi z lat 70-tych XVIII wieku.

Ocet ten ma wiele zastosowań. Jednak mi najbardziej zależy na wzmacnianiu odporności. W tym celu można go pić w proporcji: 🥄 jedna łyżeczka octu 🥃na szklankę wody.Jak zrobić 𝕺𝖈𝖊𝖙 𝖈𝖟𝖙𝖊𝖗𝖊𝖈𝖍 𝖟ł𝖔𝖉𝖟𝖎𝖊𝖎 ?

Przede wszystkim potrzebujemy ocet jabłkowy. Najlepiej domowej roboty. Chodzi o to żeby był żywy, czyli niefiltrowany, niepasteryzowany z ekologicznych 🍎🍎🍎jabłek.

Tak więc do 1 litra octu dodajemy:
2 łyżki rozmarynu ( świeżego z ogrodu),
2 łyżki mięty ( suszone liście),
2 łyżki tymianku ( świeże z ogrodu),
1 łyżkę cynamonu ( zmielonego),
1 łyżkę goździków ( w całości),
4-5 ząbków posiekanego czosnku.

Zioła i korzenie zalane octem odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
Po tym czasie odcedzamy przez gazę i przelewamy do butelki.
Używamy, jako sprawdzonego przez wieki, pogromcę wirusów i zarazek wszelakich.

Ja zamierzam wzmacniać nim odporność swojej rodziny.
Może też spróbujecie 😀 na zdrowie!

Autor: Anielskie Ogrody

Budachów 1, 66-330 Budachów.

http://www.anielskieogrody.pl